Festival Songs of Freedom

Na het succes van vorig jaar zal ook dit jaar weer het muziekfestival Songs of Freedom worden georganiseerd in de Hooglandse Kerk en wel op zaterdagmiddag 30 juni van 13:00 tot 18:30. Het festival staat in het teken van de herdenking en de viering van de afschaffing van de slavernij in ons land in 1863. Dat lijkt lang geleden maar is ook weer niet zo lang. De discussie daarover is nog steeds gaande in de media, ook omdat in deze tijd slavernij helaas nog steeds bestaat. Ook de stad Leiden draagt het verleden van de slavernij met zich mee. Gert Oostindie en Karwan Fatah-Black van de Leidse Universiteit hebben vorig jaar een boek uitgebracht met de veelzeggende titel: Sporen van de Slavernij in Leiden.

Net als vorig jaar is de PGL de hoofdsponsor, maar ook andere instanties verlenen subsidies zoals het fonds Kerk en Wereld van de PKN, het Staalwijkfonds, de Gemeente Leiden en Fonds 1818. Ook zijn er donaties en bijdragen in nature van particulieren en bedrijven uit Leiden, zoals Ilias Delicatessen, café De Twee Spieghels. Daarnaast doen ook organisaties mee zoals de Rockschool Leiden, de Veenfabriek, het museum Volkenkunde en de Leidse Universiteit. Het festival biedt een gevarieerd programma met optredens van onder anderen Jeangu Macrooy, die dit jaar de rol van Judas vertolkte in de The Passion, de Ronald Snijders band en de Amerikaanse soul- en jazzzangeres Jhelisa Anderson. Een hoogtepunt wordt weer het optreden van de zangeres Denise Jannah met een groot Leids projectkoor onder leiding van Tim Hermsen. Net als vorig jaar zullen ze oude gospelliederen en negrospirituals uitvoeren. In de kerk zijn er diverse tentoonstellingen. Verder zal er in samenwerking met de Veenfabriek die middag ook een wandeltocht worden georganiseerd in Leiden. Leidraad daarvoor is het nieuwe boek van prof. Oostindie, dat allerlei plaatsen in onze stad beschrijft, waar iets zichtbaar is van het slavernijverleden. Op het plein voor de ingang van de kerk zal een food court worden ingericht.
 
Het is mooi om te zien hoe allerlei mensen en organisaties beginnen aan te haken bij dit initiatief. Naast een kerngroep van mensen uit geloofsgemeenschap De Verbinding, de Binnenstadsgemeente en de Bakkerij zijn inmiddels mensen van andere kerken en buitenkerkelijken actief geworden in de projectgroep.

Songs of Freedom is dan wel een muzikaal feest, maar met veel onderliggende doelen. Het festival wil, zoals gezegd, stilstaan bij slavernij vroeger en nu. Maar het wil ook een podium bieden aan mensen van  verschillende culturele gemeenschappen in ons land, die hier zijn omdat ze ooit in ons land of in de voormalige kolonie werkten als slaven of contractarbeiders. Vanuit dat perspectief zijn ze een onlosmakelijk deel van Nederland. Desondanks lijkt de polarisatie en onverdraagzaamheid de laatste jaren toe te nemen. We willen dat tegengaan en we vinden dat juist de kerk een verbindende rol kan spelen onder het motto een 'een gedeeld verleden, een gezamenlijke toekomst'.

www.songsoffreedom.nl