Koos en Jacintha Groen verblijven samen met hun zonen Joshua en Noah een jaar in Ethiopië. Hieronder een impressie van hun ervaringen.
De vraag of we naar Ethiopië wilden voor een jaar vanwege een waterproject kwam onverwacht. Zonder veel voorbereidingstijd gingen we. We wilden eigenlijk al lang naar het buitenland en dan vooral Afrika. We kenden de verhalen van Koos van vroeger toen hij in verschillende landen woonde en werkte. We wilden dat zelf eens ervaren.
En misschien had het ook iets te maken met nieuwsgierigheid naar onze Afrikaanse roots. We zijn er nu een half jaar en we hebben veel meegemaakt en gezien. Dat alles hier beschrijven zou teveel zijn. Maar om kort te gaan: Ethiopië is een prachtig land met een rijke natuur, cultuur en geschiedenis. De omgang met de mensen maakt dat je anders gaat aankijken tegen veel zaken. In die zin is het een levensbepalende ervaring, vooral voor de kinderen.
Noah zit op de International Community School. Daar heeft hij het reuze naar zijn zin. Hij heeft vrienden gemaakt met kinderen uit allerlei landen, spreekt heel goed engels en doet veel aan fotografie. Joshua werkt als vrijwilliger bij verschillende instellingen en gaat komende week veldwerk doen voor het project van Koos. Hij traint veel, letterlijk op hoog niveau, onder leiding van Ethiopische topcoach. Jacintha geeft les in Nederlands en Nederlandse cultuur aan kinderen op de ambassade.
Het leven in Ethiopië is niet altijd even makkelijk. Er is regelmatig even geen water of electriciteit. telefonie, internet, bankverkeer en openbaar vervoer zijn soms wat gebrekkig. Niet alles is te krijgen of het is heel duur, maar je went er snel aan. Eigenlijk zegt het meer over de luxe van onze maatschappij.
Ethiopië kent vele gezichten. Er is de Amhaarse cultuur van de Ethiopieers in het noorden, het gebied van de oude koninkrijken Axum, Gondar, Lalibela en later Addis Ababa. Deze cultuur is verbonden met de eeuwenoude Ethiopische orthodoxe kerk. De ceremonies in de Ethiopische kerk zijn indrukwekkend zoals tijdens Meskel (de ontdekking van het kruis van Christus) in september en Timkat (de doop van Jezus in de Jordaan) in januari.
Ethiopië wonen ook een groot aantal moslims. Die zijn vooral te vinden onder de nomadische volken in Afar, Harar en Somali in het oosten en zuidoosten van het land. Harar is een mooie eeuwenoude handelsplaats en de vroegere hoofdstad van een sultanaat. Verder leven in het zuidwesten van het land nog nomadische stammen, indrukwekkende “natuurvolken” die tot voor kort nog moeilijk bereikbaar waren. Wij zelf hebben goede aansluiting gevonden bij de Internationale Lutherse Kerk.
Zoals we al zeiden Ethiopië, is een prachtig land waarop we nog lang niet zijn uitgekeken. Toch moeten we deze zomer terugkeren, wanneer het waterproject ten einde loopt. In ieder geval zullen we altijd blijven terugkijken op een leerzaam en mooi avontuur.