Opening tentoonstelling Heilzame verwerking van het Slavernijverleden

Tentoonstelling Heilzame verwerking slavernijverleden

Op zondag 13 augustus wordt na de kerkdienst in de Vredeskerk (rond 11:15 uur) de tentoonstelling Heilzame verwerking van het Slavernijverleden geopend. De tentoonstelling zal tot zondag 10 september 2023 blijven staan en is in deze vier weken geopend op alle woensdagen van 15:00 – 17:00 uur en alle zaterdagen van 14:00-17:00 uur.
 
Honderdvijftig jaar geleden kregen duizenden tot slaaf gemaakten hun vrijheid. Om dit te gedenken begon op 1 juli 2023 het nationale Herdenkingsjaar Slavernijverleden. De tentoonstelling in de Vredeskerk focust op de rol van kerken, waarbij met name Suriname centraal zal staan.

Het is schrikken om bij de gang door de tentoonstelling te beseffen, dat je de kerk niet echt aan je kant vond als je toen tegen de slavernij en mensenhandel streed. Mét bijbelse argumenten werden zwarte mensen vernederd en ontmenselijkt.

Zeker, er zijn altijd ook individuele kerkmensen en predikanten geweest die vraagtekens hebben gezet en geprotesteerd hebben tegen (vormen van) slavernij. Ook hiervan hoort u in de tentoonstelling. We horen van zendelingen die de toegang tot de plantages werd ontzegd. Want de plantage-eigenaar was een 'goede' christen en redeneerde:  "Als een tot slaaf gemaakte wordt gedoopt, is hij een broeder/ zuster in Christus. Dan kan ik ze niet meer zo wreed behandelen. De zendeling mag er niet in."

De tentoonstelling nodigt uit tot nadenken en gesprek: het is makkelijk om te veroordelen wat toen fout was, maar verzetten wij ons als christenen, als kerken (genoeg) tegen uitbuiting en onderdrukking van mensen vandaag? Ongeacht hun geloofsovertuiging , huidskleur of wat dan ook?  Hebben we ook blinde vlekken?

De tentoonstelling stelt ook de vraag welke invloed de slavernij nog steeds heeft in de verschillende kerken en in onze hoofden, en dan niet enkel op het vlak van de spiritualiteit. De tentoonstelling kan dus een opstapje zijn om met uw (kerkelijke) groep of familie onderling in gesprek te gaan over deze onderwerpen.

Als u op de woensdagen of zaterdagen verhindert bent, kunt u voor een opening buiten deze dagen contact opnemen met Barbara Heubeck-Duijts via ds.heubeck@kpnmail.nl of 06-16112579. Bij haar kunt u ook terecht als u met een groep wilt komen.

Periode: zondag 13 augustus tot zondag 10 september 2023
Openingstijden: woensdag van 15:00 – 17:00 uur, zaterdag van 14:00-17:00 uur.
Locatie: Vredeskerk, Van Vollenhovenkade 24, 2313 GG Leiden