Numeri - 'in een woestijn'

In de zondagse eredienst wordt in deze periode gelezen uit een bijzonder bijbelboek: Numeri, 'Getallen'. Een vreemde naam voor een boek. Wie onbevangen begint te lezen, weet in het begin ook niet welke kant het op gaat. De stammen van het volk Israël worden opgesteld en geteld, en al die getallen worden keurig opgeteld. Wat doet een dergelijk verhaal in de Bijbel?

In het Hebreeuws is de naam van het boek: 'In een woestijn'. Daarmee wordt bedoeld de woestijn tussen Egypte en het land van de toekomst, waar Israël zal wonen. De vrouwen en mannen van Israëls stammen zijn op weg naar dat land, en de reis is niet gemakkelijk. De spanningen lopen hoog op, tussen de mensen onderling, en ook in de relatie met God. Hij heeft een mooie toekomst beloofd, maar de mensen zien er bitter weinig van.

De naam 'In een woestijn' heeft iets algemeens. Het gaat niet alleen over die ene woestijn, in die periode van de geschiedenis van het oude Israël. Het is het verhaal over ervaringen in een woestijn, zoals we die ook in onze tijd en ons eigen leven kunnen meemaken. Concreet, zoals de mensen die worden geteld in dit bijbelboek. Een vreemd verhaal, maar tegelijk herkenbaar, voor wie aandachtig leest en luistert.